Jelmezötlet: Farkas Bertalan szkafander farsangra DIY + űrrakéta

Messze vagyunk a fővárosi fényszennyezéstől, így azon szerencsések közé tartozunk itt Kosdon, ahol, ha tiszta az idő csodálatosan látszanak a csillagok. A gyerekek már könnyen megtalálják a Nagy Medve csillagképet, és nyaranta is nagyon élvezik, amikor pokrócokat terítünk a fűbe, és a tücsökciripelést hallgatva várjuk a hullócsillagokat. Egyet-egyet meglátva hatalmas ujjongásban tör ki ilyenkor a család, aztán újra feszülten, várakozással telve kémleljük a hatalmas és végtelen horizontot újabb égen száguldó üstökös megpillantásának reményben. Lehet, hogy mivel sokszor kerülnek szóba az égen fénylő csillagok, ahogy elalvás előtt figyeljük az égen őket, jutott eszébe Nándinak, hogy űrhajós lesz idén farsangkor.

Indulhat az űrutazás, jelmez készítéssel, NASA videókkal, Farkas Bertalan korabeli képeivel?

 

Nem kérdés, hogy a jelmezeket magunk készítjük, egyrészt remek közös program, hisz ebben a tél végi, esős-saras időben a kert sem túl hívogató, másrészt közben sok érdekességet is tanulhatunk. E bejegyzésemben a mi kis űrprogramunkkal ismertetem meg az olvasót. Lesz benne, csináld magad szkafander, mely Farkas Bertalan szovjet Szokol–K (Сокол; „Vadászsólyom”) típusú szkafanderének kiscsoportos farsangra optimalizált változata. De lesz benne könyvajánló is, a naprendszerről, és videós tartalom is, mert a gyerekek képzelőerejét lehet segíteni is, főképp, ha olyan képeket látunk, ami még a mi szemünknek is szokatlan. A NASA hivatalos csatornájára januárban került fel egy pazar tartalom. De nemcsak szkafander, hanem hátra vehető rakéta készítéshez is adok tippeket. Ha mindez nem elég, még egy kicsit utána nézünk természetesen Farkas Bertalannak is, nem hosszan, csak néhány korabeli kép erejéig, ami pont elég ahhoz, hogy a kisgyerekek érdeklődését fent lehessen tartani a téma iránt. Persze nem maradhat ki egy kilövés megtekintése sem, hisz talán az a legérdekesebb, amikor a rakéta hajtóművek beindulnak, és az űrhajó elhagyva a Földet útnak indul a Nemzetközi Űrállomásra. Ez pedig nem lesz más, mint a Launch Amerika.

urhajos.jpg

Akkor vágjunk is bele, vagy írhatnám azt is, hogy kilövés!

Farkas Bertlan „Vadászsólyom” szkafandere DIY

Miközben a gyerekekkel szkafandert készítünk, elmesélhetjük, hogy az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan bácsi volt, aki, nem is olyan régen, társával, Valerij Kubaszovval egy szép, kellemes tavaszi napon, 1980. május 26-án elindult a világűrbe a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén. Elmondatjuk, hogy a világűrben -271 Celsius-fok van. Elmesélhetjük, hogy a Föld körül kering a Hold, a Nemzetközi Űrállomás és legalább 1700 műhold. A hold 27 nap alatt kerüli meg a Földet, de a Nemzetközi Űrállomás például 90 percenként. Az is érdekes lehet, hogy a világűrben kicsit lassabban öregszünk. Persze azt is meséljük el, hogy a Kennedy Űrközpont Floridában a Merrit-szigeteken található, az űr pedig száz kilométerre van. Az első magyar űrhajós mellett, ne feledkezzünk meg a legelső emberről az űrben, aki Jurij Gagarin volt 1961- április 12-én. Érdekesség lehet az, hogy bár az űrben is léteznek hangok, az emberek ezt nem képesek hallani. Ha érdekelné a gyerkőcöket, hogy a NASA mit jelent, elmesélhetjük, hogy az a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal rövidítése, és lényegében azért alapították 1958-ban, hogy legyőzzék az oroszokat az űrversenyben. Mikor már látszik, hogy kezd túl sok lenni az infó, egy kicsit kreatívkodjunk inkább.

Szkafander jelmez házilag:

Kellékek:

1 db fehér kezeslábas
1 db kék szigetelőszalag
1 db ezüst akril spray
piros, fehér, zöld filc a magyar zászló elkészítéséhez
mindenféle üdítős kupakok
régi, használaton kívüli fejhallgató
régi kábelek

Ha olyan szerencsénk van, hogy méretben pont passzoló fehér színű kezeslábast találtunk a gyermeknek, akkor először is nagyon ujjongunk magunkban, hogy igen, megúsztunk egy varrást. Ha nem, mint az én esetemben, akkor elővesszük a varrógépet. Mivel az enyémnek egy kis alkatrésze a költözések során elveszett, marad dédi varrókészlete, és az olló. A váci kilós Háda, aki még nem tudja, az anyukák titkos kincses tárháza. Nemcsak, hogy csodás kész farsangi jelmezeket lehet találni, mindenféle dekor anyagok is vannak, mindez kilós árban. Így jutottunk egy S-es méretű szkafanderhez, melyet át kellett alakítanom 104-es méretűvé. Kicsi átszabtam, nekiestem a feleslegnek, majd simán tűvel-cérnával megvarrtam. Mikor ez megvan, előveszünk egy jó képet Farkas Bertalan szkafanderéről, és ennek megfelelően felragasztgatjuk a kék szigetelő szalagot. Az ezüst akril sprayvel pedig lefújjuk a kupakokat, fejhallgatót, kábeleket, majd, a képen látható módon ragasztópisztoly segítségével felragasztgatjuk rá. A filcből színes csíkokat vágunk, és felragasztjuk a magyar zászlót. Mivel sok kék ragasztószalagom maradt, kivágtam kartonpapírból Nándi monogramját, betekertem kék ragasztószalaggal és azt is felragasztottam a szkafander hátára. Ezzel el is készültünk. 

szkafander.jpg

Persze egy szkafander önmagában még nem juttat el az űrbe, kellene egy rakéta is. Igen ám, de valami kis egyszerű lenne jó, amit egy kiscsoportos óvodás könnyen vesz fel, le. Pinteresten két perc alatt találtam egy jó ötletet, de ezt majd a következő bejegyzésben. Addig még ejtsünk szót arról, hogy mit is látnak az űrhajósok az űrben? Milyen lehet onnan a látvány? A NASA YouTube csatornájára idén januárban került fel ez a videó. Valami elképesztő látvány tárul a szemünk elé. Pazar felvételeket láthatunk a az űrhajósok szemével. Mindenkinek ajánlom, nézzen bele, mert csodálatos.

A gyerekeknek itt elmesélhetjük Farkas Bertalan szavait, aki legnagyobb élményeire így emlékezett vissza „Először látni Magyarországot a világűrből, látni a napfelkeltét és a naplementét. Azután a kozmikus éjszaka csillagképei, a hegyláncok Dél-Amerikában, Afrika sivatagjainak szépsége és a vörös homokfelhők India fölött.”- fogalmazott. 

Az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan

Ha a gyerekek, még azt is szeretnék tudni, hogy a magyar űrhajós bácsi vajon milyen űrhajóval jutott el a világűrbe, akkor egy remek képválogatást tudunk mutatni nekik erről. Elmesélhetjük, hogy Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov 1980. május 26-án, moszkvai idő szerint 21 óra 20 perckor, magyar idő szerint 20 óra 20 perckor, indult a világűrbe a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén. Magyarország ezzel az űrutazással a nemzetek sorában hetedikként lépett ki a világűrbe. Az űrhajó május 28-án kapcsolódott össze a Szaljut–6 űrállomással, ahol a személyzet Leonyid Popov és Valerij Rjumin szovjet űrhajósok fogadták őket. Az űrhajósok 1980. június 3-án tértek vissza a Földre a Szojuz–35 űrhajó fedélzetén, a landolás Dzsezkazgan városától 140 km-re történt.

Mi vár ránk a következő posztban?

Elkészítünk egy hátra felvehető rakétát, űrfegyverrel, hogy kiegészítsük a szkafanderünket. Eközben egy kicsit ismerkedünk a bolygókkal, ehhez pedig segítségül hívjuk, az Első könyvem az univerzumról kötetet, majd pedig megnézzük a Launch Amerika-t, az Egyesült Államok űrprogramjának történelmi pillanatát, mely az évtized legrészletesebben dokumentált űrhajóindítása volt tavaly május 30-án. 

A bejegyzés trackback címe:

https://malnavidek.blog.hu/api/trackback/id/tr2216418910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

MálnaVidék

Családi kalandok, három gyerkőccel és egy málnafölddel. Kerti tippek, kreatív tartalmak, gyerekkönyv ajánlók, kirándulástippek

Friss topikok

süti beállítások módosítása