Paradicsom palántázás lépésről-lépésre

Az egyik leghálásabb kerti munka a paradicsom palántázás. Nemcsak azért mondom ezt, mert valóban nagyon nehéz elrontani, és garantáltan sikerélményünk lehet, hanem azért is, mert mennyei szószt, ketchupot, és befőttet is készíthetünk az érett és édes paradicsomokból. Tartsatok velem, és megmutatom, hogyan lesz az apró kis magokból palánta, majd termés is. Ha ezzel megvagyunk, akkor pedig megmutatom kedvenc #háziketchup receptem, de a paradicsom aszalásról is osztok meg tapasztalatokat. Visszatérve arra, hogy miért jó paradicsomot palántázni, plusz egy érv, hogy a gyerekek is aktívan részt tudnak benne venni. Mind a magvetésben, a palánták kiültetésében és a szüretelésben egyaránt. De nézzük, hogy indul a paradicsom palántázás:

paradicsom-palantak-sorban-malnavidek.jpg

Így kezdd el a paradicsom palántázást

Nagyon jó előre gyártott úgynevezett palántanevelő dobozokat lehet kapni. Ezek azért hasznosak, mert a csírázás időszakában fontos megfelelő hőmérséklet kialakításában segít a tető is, amit adnak hozzá. De egyébként egyáltalán nem fontos erre beruházni, az újrahasznosítás jegyében, magunk is használunk elmosott, fertőtlenített tejfölös, joghurtos dobozokat, ezek is tökéletesen megfelelnek a célnak. Kapható úgynevezett palántaföld, de ezt magunk is kikeverhetjük virágföld, tőzeg, perlit keverékkel, vagy használhatunk kókuszrost hengert. Én most utóbbira mutatok példát. Ez a tavalyi kísérletünk volt, nagyon bevált ez a módszer, de a magam által kevert palántaföldet gazdaságosabbnak tartom, így idén majd egy következő bejegyzésben erre is mutatok példát, ki-ki döntse el kedve szerint melyiket választja. 

paradicsom-magok-malnavidek.jpg

Ahogy a képen látszik a szorgos kis kezek a kókuszrost hengerekbe maximum 2 db paradicsom magot helyeznek. A gyerekek nagyon élvezték ezt, úgy az első öt darabig... :D Innen átvettem persze a befejezést. Az ezt követő izgalmas művelet a vízpermet. Ha a magok a helyükön csücsülnek, nagyon óvatosan vízpermettel áztatjuk őket, a cél, hogy mindig vizes közegben legyen, kiszáradni ne hagyjuk a magocskákat. Ha egy adaggal megvagyunk, mehet rá a tető a csírázásig, Ez abban segít, hogy meleg, és páradús legyen a közeg. Ha a magok kicsíráztak, vegyük le a tetőt, és világos helyen várjuk, hogy megerősödjenek a palántáink. Nincs más dolgunk, mint türelmesen, várni, locsolni.

magvetes-utav-12_hettel.jpg

Úgy 12 hét múlva, májusban amikor már nem várható talajmenti fagy, elkezdhetjük edzeni a palántákat. Ez azt jelenti, hogy a meleg szobából kivisszük a levegőre, amikor szélcsend van, és már kellemesen meleg az idő. 

palantak.jpg

Amikor pedig már kellőképpen megerősödtek, eljöhet az ültetés ideje. Mivel mi kókuszrosttal dolgoztunk, a két mag közül még a növekedés időszakában a gyengébbet visszavágtuk, így az erős életképes palántánk alig várja, hogy egy nagyobb cserepet kapjon. Mint a képen is látszik, fejlett a gyökérzete, körbeöleli a kókuszrost ültető közeget. Ezt belehelyezzük egy cserépbe, jó mélyre, hogy a száron lévő első két levél a föld alá kerüljön. Ezzel kész is vagyunk, tovább várunk a jó időre, amikor szabadföldbe kerülhetnek a paradicsom palántáink. 

palanta-ultetes-malnavidek.jpg

paradicsom-ultetes-elott-malnavidek.jpg

Május 10 után, eljött az idő, bekerülhetnek helyükre a paradicsom palánták. Jól előkészített, laza, tápanyagdús földbe ültessük őket. Ha szépen locsolgatjuk, karózzuk szép termésre számíthatunk.

zold-paradicsom.jpg

Tavaly közel hetven kiló paradicsom termett a két magaságyásunkban. Amellett, hogy májustól novemberig friss, és édes paradicsommal tudtuk ellátni a családot, egész télire biztosítottuk a paradicsomszósz adagot. Mivel tavaly először befőtt is készült, így a frissen szedett paradicsom élménye is élvezhető volt a téli időszakban. Ha csak egy ablakpárkányod van, akkor is megéri paradicsomot ültetni! A már ígért háziketchup recept is jön a következő bejegyzésben.

erett-paradicsom-malnavidek.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://malnavidek.blog.hu/api/trackback/id/tr4816424852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

MálnaVidék

Családi kalandok, három gyerkőccel és egy málnafölddel. Kerti tippek, kreatív tartalmak, gyerekkönyv ajánlók, kirándulástippek

Friss topikok

süti beállítások módosítása