Családi kirándulás ötlet: Nógrádi vár és a Manóműhely

A Nógrádi Vár a Börzsöny belsejében megbújó Nógrád község névadó vára, egy kifejezetten kisgyerekekkel is bevehető kisebb túra, inkább séta. A fővárostól Vác felé kell venni az irányt, majd a gyönyörű dunakanyari települést elhagyva, Szendehelyen át, Berkenye felé vezet az út Nógrádig. Igazán csodaszép és rendezett gyümölcsösök mellett vezet végig az út a településig. A dimbes-dombos kis községbe beérve nem lehet szem elől téveszteni az egykori vár romjait. Érdemes egészen bemenni a belső parkolóig, ahonnan nagyon kényelmes sétával lehet felkapaszkodni a dombtetőre. A várdomb mintegy 60 méterre magasodik ki a környező tájból. Egy hatalmas kapun át vezet az út a nagy nyitott dombra, ahonnan pazar körpanoráma nyílik. Teljesen körbe lehet járni a Nógrádi Vár romjait, de a kisebb gyerekekre nagyon figyelni kell, mert bizony vannak meredek részek.

kilatas-a-nogradi-varbol.jpg

A Nógrádi Vár 1108 előtt kőből épült, majd 1685-ben egy nyári viharban villám csapott a belsővár magas öregtornyába, felrobbantva az ott tárolt puskaport. Az óriási robbanás teljesen megsemmisítette a belsővárat, ezzel gyakorlatilag védhetetlenné téve azt.

nogradi-var-gyerekekkel.jpg

pazar-panorama-nogradi-var.jpg

nogradivar.jpg

Ha maradt még a családban energia, akkor van még további két tippünk Nógrádban. Az egyik, a Manóműhely meglátogatása. Egy igazi kis varázsvilágba lehet belesni, ugyanis tíz hétre megnyitotta kapuit Szabó Eszter és Horváth Gábor műhelye, ahol a Manóvilág csodaszép kerámiái, bádogedényei készülnek. Mi sem hagyhattuk ki ezt a különleges alkalmat. Egy kis kötődésünk van már, ugyanis fővárosi életünk során, amíg Dóri kicsi volt, bérlettel rendszeresen jártunk az Állatkertbe és a Hol nem volt parkba is, ahol megismerkedtünk a Manóműhellyel, és a mesekönyvekkel is. Ugyanis a mesebeli manók, és állatkák már egy saját mesekönyvet is kaptak, amiben izgalmas kalandokat élnek át.

manomuhely.jpg

manomuhelyben.jpg

Nógrádba érve egy nagy festett tábla is jelzi a jobb kézre eső műhelyt. Eszter nagyon kedvesen fogadott minket és azt is megmutatta hogyan készülnek, milyen eljárással a kerámiák. Mesélt a különféle agyagokról, és a festési eljárásról, valamint a kemencéket is megmutatta. Nagyon jó élmény volt látni, a gyerekeknek is nagyon tetszett. Mivel itthon éppen egy kis kerti tó építésben voltunk, így néhány aranyos kis kerámiát választottak is a gyerekek, amik a tó partjára kerültek.

manomuhely-keramia.jpg

Eszter egy jó tippet is adott nekünk. Elmesélte, hogy a vasútállomás felé haladva érdemes megnéznünk a tavat, ugyanis hattyúk vertek ott tanyát. El is mentünk, bár a hattyúkat nem láttuk, de tényleg hangulatos volt a tó körüli kis séta. Vélhetően egyszer majd lesz itt egy lekövezett útszakasz, most még egyelőre csak a szegélykövek jelzik az irányt.

nogradi-to.jpg

Egy egész délelőtti programot jelent tehát a család számára Nógrád község felkeresése, jó szívvel ajánljuk, biztosan tetszeni fog.

A bejegyzés trackback címe:

https://malnavidek.blog.hu/api/trackback/id/tr9615772518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

MálnaVidék

Családi kalandok, három gyerkőccel és egy málnafölddel. Kerti tippek, kreatív tartalmak, gyerekkönyv ajánlók, kirándulástippek

Friss topikok

süti beállítások módosítása