A nagy gazolási kisokos és a talajtakarási módok

Beköszöntött a tavasz és vele a kerti munkák is. Magam is nekiláttam a málnás rendbetételének. Csodás idő volt tegnap is, szépen sütött a nap, és már sár sem volt, mint még egy héttel ezelőtt. Korábban terveztem, hogy belevágok a gazolásba, de miután két próbálkozás alkalmával is nyakig merültem a sárban, így megvártam azt az időpontot, amíg kellőképpen kiszárad a föld az olvadt hó után.

gazolas-malnavidek.jpg

A gazolás lélektana

Igen, ma a gazolás lélektanáról fogok írni. Mit tegyünk, hogy, könnyebb legyen az életünk, hogy küzdjünk meg az elgazosodott földünkkel? Milyen kerti szerszámok kellenek hozzá? Mikor gazoljunk? Mit csináljunk a gazzal? Hova tegyük, vagy épp hova ne tegyük semmiképp? Melyik napszakban gazoljunk? Csak néhány kérdés merült fel hirtelen, és máris látszik, hogy ez a kis fárasztó bosszúságnak tűnő kerti munka milyen összetett kérdés tud lenni. Menjünk sorba a kérdéseken, kezdjük az idő kérdésével.

Mikor a legjobb gazolni?

Ideálisan nyár végén szépen kigazolva és betrágyázva hagyjuk pihenni a földet következő tavaszig. Ha ez így sikerült, akkor gazolásból jelesek vagyunk, nincs is mit hozzáfűzni ehhez. Ha nem, akkor nézzük tovább. Tegyük fel, ősszel nem sikerült elvégezni, gazos maradt a föld. Ha véget ért a tél, és már nem fagyos a föld, mehetünk is gazolni. Időjárástól függetlenül ez már februárban is esedékes lehet. Saját tapasztalom szerint a hullott csapadéktól függ leginkább. Tavaly már február elején ki tudtam menni e munkának nekiállni, idén viszont elég sok csapadék esett, nehezen száradt ki a föld. Fontos tudni, hogy sárban ezt elvégezni lehetetlen. 

sok-a-gaz-malnavidek.jpg

Milyen eszköz kell a gazoláshoz?

A legfontosabb a kerti kesztyű. Abból viszont és ez nagyon fontos, hogy semmiképp se textil kesztyűt használjunk. Lehet, hogy valamilyen szinten védi a kezünket, de ha szúrós, tövises növénnyel van dolgunk elbukik ez a fajta védőeszköz, mert ugyanúgy fogjuk érezni a kis tüskék szurkálását. A legjobb a méretben tökéletesen passzoló, vastag kerti gumikesztyű. Gyakorlatilag ez elég is ahhoz, hogy kihúzkodjuk a giz-gazokat. Ha ellenállóbb a gyökérzetük, akkor jöhet a kapa. Akár a normál méretű, akár a kis méretű kézi kapa.

Hova tegyük a kihúzkodott kerti gazt?

Az égetés kivételével több lehetőségünk is van. Vagy komposztáljuk, ha nagyobb darabokat is tartalmaz azt aprítjuk, ha esetleg nem külterületen, hanem belterületen vagyunk, akkor igénybe vesszük a zöldhulladék szállítási szolgáltatást. Gyűjtőzsákba téve, vagy kötegelve helyezhetjük ki a ház elé.

Hogyan előzzük meg a gazosodást?

Nincs jó hírem, ez nem tartozik a megúszós feladatok közé. Munkával tudjuk megelőzni, méghozzá folyamatos munkával. Kapálnunk kell, kihúzkodni, és ismét kapálni. Emellett használhatunk megelőzés gyanánt különféle talajtakaró módokat. Szalmát például. 

malnavidek-gazolas.jpg

Hogy kevesebbet kelljen gazolni, használjunk szalmatakarást, vagy egyéb talajtakarókat

Amellett, hogy a szalma meggátolja a gyomosodást további számos előnnyel is bír: mivel jól tartja a nedvességet csökkenteni lehet az öntözés gyakoriságát. emellett hűvösen tartja a talajt, csökkenti a párolgást, és megakadályozza a talajeróziót. A szalma mellett egyéb talajtakaró módokat is alkalmazhatunk. Most ezekre csak felsorolás szintjén térek ki, de legközelebb bővebben szót ejtek róla. Ezek a fenyőkéreg, széna, fűkaszálék, lomb, komposzt, fazúzalék. Mesterséges anyagok is szóba jöhetnek. Ezek a következők: fóliák, melyek biológiai úton lebomlóak, vagy nem lebomló műanyag fóliák, papír és agroszövet akár. 

A bejegyzés trackback címe:

https://malnavidek.blog.hu/api/trackback/id/tr9116446106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

MálnaVidék

Családi kalandok, három gyerkőccel és egy málnafölddel. Kerti tippek, kreatív tartalmak, gyerekkönyv ajánlók, kirándulástippek

Friss topikok

süti beállítások módosítása