Szamócalekvár télire

Mi a különbség a szamóca és az eper, a dzsem és a lekvár között? Az alábbi recept a szamócalekváré. Azért lekvár, mert nem teszek a gyümölcshöz a cukron kívül semmi mást, semmilyen zselésítő anyagot. Nem preferálom a dzsemfixeket az összetevőik miatt. Úgy vagyok vele, hogy ha nagyanyáinknál bevált a hosszabb főzési idő, cukor, és a dunszt ezen én sem változtatok. Nekem nem baj, ha nem azonnal, vagy 5 perc alatt készül el a lekvár. Ha időbe telik, akkor adjuk meg a módját, legyen annyi időnk rá, amíg az elkészül. Nem kell rohanni, miért kellene? Annál több ideig száll a házban a mennyi szamóca illat, több idő jut a lekvár kavargatása közben beszélgetni a gyerekekkel. Nézzük akkor a nálam bevált receptet

szamoca-lekvar-malnavidek.jpg

Szamócalekvár hozzávalói:

4 kg szamóca
1,2 kg cukor (én 1 kg tisztított gyümölcshöz 30 dkg cukrot szoktam használni.)
1 citrom leve

Elkészítés:

Átválogatás után, bő folyó vízben lemosod a gyümölcsöt, kicsumázod, majd mehet egy nagy lábosba a gyümölcs fele. Erre mehet a cukor, ezt többször át kell keverni. Ezután botmixerrel finomra kell turmixolni. Indulhat a főzés, közepes lángon, sűrűn kevergetve. Ha eltűnt a hab a tetejéről, és látod, hogy sűrűsödik, egy kis cseppet tegyél egy tányérra, ha nem folyik el mint egy híg szörp, hanem összeáll, akkor kész is van. Én ilyenkor szoktam bele tenni a citrom levét, és a nagyobb darabokra vágott szamóca másik felét. Még egyet rottyan, és utána üvegekbe merem.

szamoca-megmosasa.jpg

Így szoktam sterilizálni az üvegeket

A lekvárfőzés lényege a steril üvegekben, fedőkben rejlik. Garantáltan nem romlik meg a lekvárod, ha jól fertőtlenített, tiszta üvegekbe teszed azt. Nálam az vált be, hogy minden üveget bepakolok a mosogatógépbe, vagy elmosogatom alaposan a mosogatóban, majd egy nagy tepsiben 100 fokra előmelegített sütőbe betolom az üvegeket és a kupakokat is 10 percre. Aztán kikapcsolom a sütőt, és hagyom ott pihenni az üvegeket.

szamocalekvar-fozese-malnavidek.jpg

Lekvár üvegekbe töltése

Kiveszem a nagy tepsit a sok üveggel, merőkanállal bemerem a lekvárt az üvegekbe, rácsavarom a kupakot, és öt percre fejre állítom a lekváros üvegeket. Ezt azért csinálom, mert a fedél alatt maradt levegő is ily módon sterilizálódik. A jó forró lekváros üvegeket pedig dunsztba teszem egy teljes napra. Azaz, takarók, és párnák alatt hagyom szép lassan kihűlni. Másnap pedig mehetnek szépen a kamrába. Felbontás után pedig, a hűtőben tárolom. Nekem ezzel a módszerrel, még eddig minden évben nagyon finomra sikerültek a lekvárjaim. Ajánlom, hogy próbáljátok ki ti is. A soron következő a málna, majd a meggy lekvár lesz, egy kis ribizlivel. Meglátjuk sikerül-e idén sárgabarackhoz jutni. Azt követi majd az őszibarack, míg végül a szamóca utáni másik nagy kedvencem a szilva, amit utóbbi időben sütőben szoktam készíteni, egy csepp cukor nélkül. Na ezt tényleg mindenkinek nagyon ajánlom majd! Úgyhogy most szólok, készüljetek a szilvára, mert az nagyon fincsi lesz! És kiadós is, mert tényleg nem egy drága gyümölcsről beszélünk. Szóval hajrá, ha sikerült a befőzés küldjetek képet róla!

kesz-a-szamocalekvar-malnavidek.JPG

Most akkor szamóca vagy eper?

Adós maradtam azzal, hogy miért nem eper. Az eper fán terem. Eperfán. A szamóca pedig a rózsafélék családjába tartozik. A földhöz közel, lágy szárú, évelő bokron terem. (Ebből a tankönyvízű szövegből pont ennyi elég is ide.)

A lényeg azonban, hogy hívhatjuk akárhogy, nekem a kedvenc lekvár alapanyagom, és gyümölcsöm egyaránt. Így jövőre a málnásban egy egész sort fogok telepíteni az biztos.

A bejegyzés trackback címe:

https://malnavidek.blog.hu/api/trackback/id/tr7415808920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

MálnaVidék

Családi kalandok, három gyerkőccel és egy málnafölddel. Kerti tippek, kreatív tartalmak, gyerekkönyv ajánlók, kirándulástippek

Friss topikok

süti beállítások módosítása