Egyszerűen, csak lassíts - üzeni a slowlife, és a slowparenting mozgalom

Napi rutinná vált lassan, hogy ovi után, kora este kisétálunk együtt a málnásba. A gyerekek előszedik a szerszámaikat, sokszor Dóri is szívesen kapálgat egy kicsit velem, Nándi lapátolni szeret a kis talicskájába. Ha megunták akkor hintáznak, vagy csúszdáznak. Persze az abszolút kedvenc, ha locsolunk, mert azt mindennél jobban imádják. 

slowlife-lassits-malnavidek.jpg

Papa legutóbb régi fazekakat hozott nekik, hogy sárlevest tudjanak főzni. Ha sikerül idén nyárra egy kis házikót tervezünk még nekik, ahol egy kis konyhában tudnának főzőcskézni. Olyan hamar elröppen az óvodás korszak, és jön az iskola, a kötelező teendők, szeretném, ha minél többször átélhetnék a szabad játék önfeledt örömét. �

lassu-minosegi-elet-slowlife-malnavidek.jpg

Vekerdy írja: “Payne tapasztalatai szerint a nyugati családok többsége fokozatosan belecsúszik abba, hogy a “négy túlzás” - túl sok tárgy, túl sok választási lehetőség, túl sok információ, túl nagy sebesség - rabja legyen, végig szaladva a napokon, kevés átélt pillanattal és valódi figyelemmel...1986 óta létezik a Nemzetközi Lassúság Mozgalom a #slowlife, vagyis a lassú - de éppen ezáltal: minőségi - élet mozgalma... és eljutunk a #slowparenting -ig a lassú, sehova nem siető nevelésig, melyben a szülő és gyermeke “mindenre ráér”, mert a kapcsolat minősége a fontos. A kapcsolat pedig a sietés szüneteiben, “ezekben a földöntúli pillanatokban”, a játékon, a mesén és az együttes édes semmittevésen át mélyül el igazán.” 

slowlife-malnavidek.jpg

Slowlife - a lassú, minőségi élet

 

Nyári késő délutánokon a legjobb este hét óra után sétára indulni. Ilyenkor épp annyira meleg az idő, hogy pont kellemes érzetet ad. Azért szeretem ezt az időpontot, mert ilyenkor csodás színeket hoz elő a lemenő nap fénye. Egészen máshogy hat a mező megszokott látványa. Itt-ott kékes-lilás, pirosas, mustársárgás virágfoltok jutnak szóhoz a magas fű között, ami napközben a tűző napsütésben egyöntetűvé sikkad. Ilyenkor a zajok is lomhábbak, fáradtabbak, nem olyan sietősek. A traktorok hangja is nyugodtabb valahogy, de még a bogarak zümmögése, és a kutyák ugatása is lelassultabb. Talán azért, mert a "nincs már ma sürgető teendőm" kollektív érzete árasztja el a levegőt. Szeretek ilyenkor mezei virágokat fotózni, és Happy vicces ugrándozását a fűben, ahogy egy előttünk járt róka nyomait szaglássza. A gyerekekkel meg-meg állunk, hosszasan beszélgetünk arról, vajon hova bújnak el aludni a szarvasbogarak, vajon találkozunk-e útközben rókával, nyuszikkal. Nem rohanunk, nem vár minket sem a kapa, sem a metszőolló a málnásban, csak a termő vesszők, hogy odaérve csemegézzünk egy kicsit róluk. A sok elmaradt esőnek hála, most viszont már derékig ér a fő a mezőn, úgyhogy a gyerekek nagy élvezettel ugranak bele. 

slowparenting-malnavidek.jpg

Slowparenting - a sehova nem siető nevelés

A titkos úton sétálva megnézzük mi minden változott a gyümölcsösökben, a sok színes virágból mennyi érett cseresznye, meggy, és apró zöld szilva lett. Dóriék minden alkalommal megpróbálják megmászni a nagy öreg diófát az út mentén, és mindig megállapítjuk, hogy ehhez még bizony nőniük kell. Hazafelé még magunkba szívjuk az illatokat, a gyerekek elköszönnek a nyusziktól, Rogertől, és Tapsitól, akik persze mindig számíthatnak valamilyen finomságra tőlük. Számomra, tehát valami ilyesmit jelent a #slowlife, vagy akár #slowparenting. Innen indulunk, és tudatosan figyelek arra, hogy a nap egyre több részébe tudjam ezt bevezetni. Persze számos trükkel kell élni, amikor időpontra kell menni, köztük a reggeli készülődést is beleértve. Az alkudozás, a szépen kérés, és az adok valamit cserébe, ha felveszed a cipőd/ruhád/zoknid stb. egy ideje egyáltalán nem működik, ellenben a reggeli foci egész jól teljesít mostanában. Egy kicsit labdázunk, felkerül egy ruhadarab, majd még egy, még egy és kész is. Elismerés persze jár érte, és már indulunk is. 

(Vekerdy Tamás, Belső Szabadság, 213-216.o., 2013)

A bejegyzés trackback címe:

https://malnavidek.blog.hu/api/trackback/id/tr9915813118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

MálnaVidék

Családi kalandok, három gyerkőccel és egy málnafölddel. Kerti tippek, kreatív tartalmak, gyerekkönyv ajánlók, kirándulástippek

Friss topikok

süti beállítások módosítása