Friss, húsos, ropogós - mindhárom igaz a bazsalikomra. Az egyik kedvenc fűszernövényem. Nem is lehet elképzelni nélküle a fűszeres pizza szószt, és bolognai sem készül soha bazsalikom nélkül. Eddig minden évben magról neveltem őket, de idén úgy döntöttem palántázok, mert szeretnék végre pesto-t is eltenni. A magról vetett bazsalikomokat meghagyom a pizzaszószba, és a házi ketchup-ba, ezekből pedig pesto-t fogok készíteni. Három gyerkőc mellett ugyanis elég fontosak a megúszós kaják, és ez alatt semmiképp sem az előregyártott, és tartósított ételekre gondolok. Bár, aki követi a blogot, nyilván tudja ezt. Szóval, nálunk ez a pasta, és a különféle szószok. Idén pedig nagy vágyam, jópár üveg bazsalikom pesto betárazása télire, így erre készülök ezekkel a palántákkal.
Magvetés
Február közepén elvetettem a keltető tálcákba a bazsalikom magokat, majd letakarva vártam a csírázást. Miután kicsíráztak eltávolítottam a tetőt, és hagytam nőni, erősödni őket. Fontos, hogy sok fényt kapjanak, ellenkező esetben megnyúlnak, és elvékonyodik a száruk.
Szétültetés
Amikor már kellőképpen megerősödtek, akkor nincs más dolgunk, mint a sok hajtást egyenként nagyobb helyre ültetni, és locsolgatva várni, hogy erősödjenek, fejlődjenek. Tehetjük ezt bent, ablakpárkányon, vagy akinek van melegházban.
Kiültetés
A bent nevelt palánták szabadföldi kiültetésére május 10-e után szokott általában sor kerülni, előtte azt ajánlom ne kísérletezzünk, mert ha netán túl hideg lenne az idő megfázhatnak.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.