A legfinomabb házi ketchup

A sok fűszer, az édesre érett paradicsomok révén szerintem ennél finomabb házi ketchupot még nem kóstoltál. Tegyél vele egy próbát! Igen tudom, mit akarok most a tél közepén ezzel a nyár végi recepttel? Jogos a kérdés. El is magyarázom.

hazi-ketchup-malnavidek_1.jpg

Sokkal fontosabb szerepe lesz a jövőben a tudatos előre tervezésnek mint azt gondolnánk. Az utóbbi években kényelmessé, felületessé és kapkodóvá kényeztetett fogyasztói társadalom megszokta, hogy a hatalmas élelmiszerláncok a leghidegebb téli hónapokban is zöldséggel, gyümölccsel látják el. De, aki egy kicsit is figyel a természet ritmusára, nyilván nem akar a tél közepén epret venni, de legalábbis nem veszi természetesnek azt. Nagyon fontos, hogy a gyerekek is megtanulják mik azok a szezonális gyümölcsök, zöldségek. Nyilván ennek fényében teljes ellentmondás ez a cikk, egy nyár végi recepttel, de pont erre szeretném felhívni a figyelmet, hogy, ha valóban igazi, ízes házi ketchupot szeretnénk, azt most nem tudjuk megfőzni. Helyesbítek, meg tudjuk, csak nem lesz olyan íze közel sem. Tervezzünk tudatosan. Vegyünk a markunkba egy adag paradicsom magot. Csíráztassuk ki, neveljünk belőle palántát, ápoljuk, locsoljuk karózzuk fel, majd nyár végén szüreteljünk, és örüljünk munkánk gyümölcsének. Ez az a folyamat, amiből a ma embere kimarad. És folyton hiányol valamit. Frusztrált, keresi az élet értelmét, megnyugvását.Pedig ott van az orra előtt. Az a csoda, amit a természet ad. Amit teremthetünk, egy picike magból. 

erett-paradicsom-malnavidek.jpg

A házi ketchup hozzávalói:

  • 10 kg érett befőző paradicsom
  • Egy nagy csokor friss bazsalikom. A leveleket szedjük le a szárról.
  • 35 dkg egészen apróra felvágott lilahagyma.
  • 10 dkg zeller darabolva
  • 25 db szegfűszeg
  • egy nagyobb darab friss gyömbér
  • tengeri só, fekete bors
  • olívaolaj
  • 100 ml vörösborecet
  • 350 g nádcukor

Mindenféle üveg. Én simán kisebb befőttes üvegebe szoktam tölteni, hogy ne kelljen egyszerre egy nagyobb üveget megbontani. Praktikusabb, mert a hűtőben felbontás után egy hétig áll el tapasztalatom szerint, így ha nem lenne elég, egyszerűbb még egy kis üveggel kibontani, minthogy kárba vesszen, ha nem használjuk el. 

Így készül a házi ketchup:

 A paradicsom szüret, vagy beszerzés:

Első lépésként leszüreteljük a paradicsomot, vagy beszerezzük vegyszermentes helyről őstermelőtől. Higgyétek el, megéri ehhez igazán finom, édesre érett paradicsomot választani, mert így egész télen lehet majd élvezni a semmihez sem hasonlítható ízét. 

erett-hazi-paradicsom-malnavidek.JPEG

A paradicsom hámozás:

Most jön a pepecs része, ugyanis meg fogjuk hámozni a paradicsomokat. Ehhez először forró,  majd jeges vízbe mártjuk azokat. Előtte óvatosan finoman megkarcoljuk egy éles késsel a héjukat, hogy majd e mentén tudjuk lefejteni. A jeges vízből kivéve a héj így könnyedén eltávolítható. Ha ezzel megvagyunk vegyünk elő egy jó nagy lábost. Erre azért van szükség, mert - bár kis lángon fogjuk főzni -, rotyogni fog. 

paradadicsom-hamozas-malnavidek.jpg

Főzés:

Egy nagyobb adag olívaolajat löttyints a fazék aljába, majd mehet rá a finomra vágott lilahagyma, amit szépen üvegesre párolunk. Add hozzá a bazsalikom szárakat. Fontos, hogy csak a szárakat, a leveleket ne. Mehet hozzá a zeller, és a fent felsorolt fűszerek. Itt jegyzem meg, hogy aki szereti a csípős ízt, most tehet hozz chilit is. Mi ezt a gyerekek miatt ki szoktuk hagyni. De idén tervezem, hogy férjemnek külön készítek chilis változatit is, mert ő nagyon kedveli a csípős ételeket. Ha ezzel megvagyunk lassú tűzön pároljuk meg a hozzávalókat.

fuszerek-gyomber-malnavidek.jpg

Jöhet a paradicsom

A meghámozott, nagyobb darabokra vágott paradicsom most jöhet hozzá. Alaposan keverjük össze, hogy jól átjárja a fűszer, majd  alacsony hőfokon főzzük két és fél, három órán keresztül. 

Passzírozás helyett már csak a botmixer kell

Nagyon nem szeretek passzírozni, emiatt szoktam inkább meghámozni a paradicsomot, így a főzési idő letelte után, ha kivettük a bazsalikom szárakat botmixerrel teljesen simára keverjük. A bazsalikom leveleket adjuk hozzá, és azzal keverjük a ketchupot teljesen sima állagúra. 

jegben-azik-paradicsom-malnavidek.jpg

A forró fürdő utáni jeges vízbán áztatás után könnyedén eltávolítható a paradicsom héja.

Fűszerezzünk, és rotyoghat tovább

A ketchup sima, a házban kezd mennyi illat szállni, koronázzuk meg a szószunkat a fűszerekkel. Jöhet a cukor, a vörösborecet. Főzzük nagyon alacsony lángon egészen addig, amíg jó sűrű, ketchup állagot nem kapunk. Ez bizony lehet akár négy-öt óra is. 

fo-a-ketchup.JPEG

Mehetnek az üvegekbe majd száraz dunsztba

Kész a házi ketchup, jöhetnek az előkészített fertőtlenített üvegek. Itt olvashatsz hasznos tippet arról, én hogyan szoktam előkészíteni a befőzéskor az üvegeket, így itt most erre nem térek ki. Töltsük üvegekbe a szószt, mehet a kupak rá, és állítsuk fejre őket egy 5 perce. Visszafordítva az üvegeket mehetnek a száraz dunsztba alukálni, egészen addig míg ki nem hűlnek. Nálam ez két nap szokott lenni. Majd mehetnek a sötét, hűvös kamrába. Ne felejtsük el felcímkézni, hogy ne érjen meglepetés télen, ha véletlen összekeverjük a szamóca lekvárral. :)

hazi-ketchup-malnavidek.jpg

Még egy szó arról, miért most írom a receptet:

Bejegyzésem elején írtam a tudatos tervezésről. Ez is annak része. Már a magvetés soron jó ha tudjuk, milyen fajta paradicsomból, mennyit palántáztassunk, mert nincs annál rosszabb érzés egy hobbi kertész számára szerintem, ha alul, vagy túlbecsüli az adott évre vonatkozó növények számát. Őszintén bevallom, én így jártam tavaly, ezért okulásul írom le. Túl sok paradicsom palántát neveltem. A létező összes helyet beültettem, és még így is túl sok maradt, annak ellenére hogy rengeteget ajándékoztam el. A fajtákat is ól osszuk be. Evésre a legjobb a kis és közepes méret, de ha befőzési terveink vannak, legyen bőven nagyméretű paradicsom is. Én idén már így készülök. Hamarosan jövök a magvetés képeivel, mert az előző poszthoz képest, most palántaföldet használok, így össze lehet hasonlítani, melyik válik be jobban. A kókuszrost, vagy a magunk kevert ültető közeg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://malnavidek.blog.hu/api/trackback/id/tr3116425108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

MálnaVidék

Családi kalandok, három gyerkőccel és egy málnafölddel. Kerti tippek, kreatív tartalmak, gyerekkönyv ajánlók, kirándulástippek

Friss topikok

süti beállítások módosítása